سنتور

سنتور، سازی‎ست به شکل ذوزنقه‎ی متساوی‎الساقین و از سازهای زهی مضرابی (زخمه‎ای) مطلق است که در ساخت آن، چوب و فلز به کار می‎روند. این ساز را نشسته، در حالی که ضلع بزرگتر آن به صورت افقی در مقابل نوازنده قرار دارد، با دو مضراب چوبی می‎نوازند. سنتور نیز مانند دیگر سازهای ملی و محلی در اندازه‎های مختلفی ساخته می‎شود. نوع سنتوری که در اینجا بررسی می‎شود، سنتور معمول و تثبیت شده‎ی نه خرک سل کوک است. اجزای اصلی این ساز عبارت‎اند از جعبه‎ی صوتی، خرک، گوشی و سیم‎گیر. برای ساخت سنتور از چوب‎های محکم مانند گردو، آزاد و فوفل استفاده می‎شود.

جعبه‎ی صوتی

جعبه‎ی صوتی سنتور دو صفحه‎ی ذوزنقه شکل هستند که با کلاف‎های چهارگانه‎ی جانبی به یکدیگر متصل شده‎اند. معمولا ضلع بزرگتر این ساز حدود 90 و ضلع کوچکتر آن 36 سانتی‎متر، و ارتفاع سطوح جانبی هر یک، 5 و قاعده‎ی آن 26 سانتی‎متر است.

صفحه‎ی رو

این صفحه از مرغوب‎ترین قسمت چوب انتخاب می‎شود و دو گل مشبک در طرفین صفحه برای خروج صدا ایجاد می‎کنند و دو ردیف نه تایی خرک در طرفین صفحه برای عبور سیم‎ها می‎گذارند.

پل‏ها

داخل جعبه‎ی صوتی سنتور پل‎‏هایی استوانه‎‏ای شکل (به قطر یک مداد معمولی) بین صفحات زیر و رو، در محل‎های معین می‎چسبانند. وظیفه‎ی پل‎ها این است که فشار صفحه‎ی رو را کنترل و از نشست کردن و تغییر شکل یافتن صفحه جلوگیری کنند. پل‎ها ضمنا در ایجاد تعادل و تن صدای ساز نیز موثرند. محل اتصال پل‎ها به نسبت موقعیت چوب متفاوت است. در ساخت بعضی سنتورها، به ویژه سنتورهایی که جعبه ی صوتی‎شان بزرگتر است از پل‎های شانه‎ای نیز استفاده می‎شود.

خرک

قطعه‎ی کوچک چوبی استوانه‎ای به ارتفاع تقریبی 2 و قطر 5/1 سانتی‎متر است که از یک طرف، انتهای پهن و مسطح آن روی صفحه قرار می‎گیرد و از طرف دیگر دارای برش‎هایی در سطوح جانبی است. روی خرک شیار کم عمقی برای مفتول روی خرک ایجاد می‎کنند. تعداد خرک‎های سنتور 18 عدد است که 9 عدد طرف چپ و 9 عدد طرف راست سنتور قرار می‎گیرند و از روی هر خرک یک گروه چهار تایی سیم که همصدا کوک می‎شوند می‎گذرند. بهتر است ارتفاع خرک‎های طرف راست 2 میلی‎متر کوتاهتر از خرک‎های طرف چپ گرفته شوند تا سیم‎های طرف چپ در اصطلاح سوار بر سیم‎های طرف راست باشند. اگر خرک‎های طرف چپ در فاطله‎ی یک سوم طول سیم‎ها قرار بگیرند، در جلو (پوزیسیون دوم) و پشت خرک (پوزیسیون سوم) فاصله‎ی اکتاو شنیده می‎شود و اگر خرک‎های طرف راست در فاصله‎ی یک نهم طول سیم‎ها قرار بگیرند اکتاو چهارم وسعت سنتور شنیده می‎شود (پوزیسیون چهارم).

مفتول روی خرک

روی شیار هر خرک مفتولی فلزی از نوع ساچمه به طول 5/1 سانتی‎متر و قطر 2‎ میلی‎متر وجود دارد که مانع تماس سیم با چوب می‎شود و به این ترتیب صدای سیم‎ها شفاف‎تر به گوش ‎می‎رسد.

گوشی‎ها

گوشی‎های سنتور، 72 میله از جنس فولاد یا فلزات ضد زنگ هستند که در ردیف های چهارتایی (جمعا 18 ردیف) در داخل بدنه‎ی کلاف سمت راست سنتور قرار گرفته‎اند. قسمت بیرونی گوشی ها گاه به صورت مستطیل، گاه به صورت مربع و گاه چند بر است. طول گوشی ها گاه به صورت مخروط (کونیک) تراش می‎خورند. تراش قسمت بیرونی دارای سوراخی است که یک سر سیم داخل آن فرو می‎رود و اضافه‎ی سیم (چند سانتی‎متر) دور آن پیچیده می‎شود.

کلید کوک

وسیله‎ای فلزی به صورت T است. قسمتی که در دست قرارا می‎گیرد ممکن است از جنس چوب باشد و در انتهای قسمت دیگر، سوراخ کم عمقی به شکل تراش سر گوشی وجود دارد.

شیطانک

دو قطعه چوب باریک و بلند و کم ارتفاع به طول قاعده‎ی ذوزنقه‎اند که در طرفین راست و چپ صفحه‎ی رویی سنتور چسبانده شده‎اند و در سطح رویی آنها شیارهای افقی کم عمقی به فاصله‎ی یک میلی‎متر و به تعداد سیم‎های سنتور برای عبور هر سیم ایجاد شده‎اند. در طول این دو شیطانک نیز شیاری وجود دارد که مفتولی فلزی، با همان طول، در آن جای گرفته است. قطر مفتول روی شیطانک یک تا یک و نیم میلی‎متر است.

سیم‎گیر

72 مفتول فلزی کوچک (ساچمه) در ردیف‎های چهارتایی به طول 5/2 سانتی متر و قطر 5/1 میلی متر هستند که در بدنه‎ی کلاف سمت چپ قرار دارند. نیمی از طول هر سیم‎گیر، داخل چوب کلاف و نیم دیگر آزاد است که گره‎ی هر سیم جداگانه به هر یکی از آنها می‎افتد.

تعداد و جنس سیم‎ها

سنتور 72 سیم دارد که 36 سیم آن در گروه‎های چهار تایی روی 9 خرک طرف راست قرار دارند و رنگشان زرد و از آلیاژ مس یا برنج هستند و 36 سیم آن نیز در گروه‎های چهارتایی روی 9 خرک طرف چپ قرار دارند و رنگشان سفید و فلز فنری هستند و قطر آنها در هر دو طرف 40/0 است.

وسعت

وسعت معمول صدای سنتور یک نت بیشتر از سه اکتاو است و اگر از پوزیسیون چهارم استفاده شود این وسعت بیشتر می‎شود.

کوک سیم‎ها

سنتور دارای 27 صدا در سه پوزیسیون است که با توجه به نیاز نوازنده کوک‎های مختلفی خواهد داشت.

برای اطلاعات بیشتر به کتاب سازشناسی ایرانی مراجعه شود.