توضیحات درباره موسیقی کودک با نگرش ارف – شول ورک برای رده سنی 3 سال به بالا
نگرش ارف شول ورک که شاید در ایران به اسم «ارف» به گوشتان خورده باشد یک رویکرد آموزش موسیقی است بر پایه عناصری که در زندگی طبیعی هر کودک اتفاق می افتد از جمله شعرهای کودکانه ، متل ها ، قصه ها ، بازی ها و جست و خیز های کودکانه ، آوازها و هنرهای دیگری که از فرهنگ بومی هر منطقه می آید و از این عناصر به عنوان ساخت مایه های اصلی آموزش موسیقی به روشی غیر مستقیم و خلاقانه استفاده می کند.هدف این رویکرد این است که کودکان از ساختن یک موسیقی خوب در کنار یکدیگر در محیطی غیر رقابتی لذت ببرند.کودکان به کمک بازی ها و فعالیت های گوناگون موسیقایی فرصت خواهند داشت تا تعامل و ارتباط با دیگر افراد گروه را بیاموزند . توانایی های منحصر به فرد خودشان را کشف و آنها را باور کنند و با کمک موسیقی و حرکت به شیوه های جدید برای بیانگری دست پیدا کنند. در این میان خلاقیت نقش بسیار پررنگی در این کلاس ها دارد و به بچه ها به عنوان انسانی پویا در این کلاس ها نگاه می شود که بر روند آموزش تاثیر می گذارند، نه به عنوان فردی مصرف کننده که صرفا مجری دستورالعمل های معلم است.
این کلای در دوره های 10 جلسه ای تشکیل می شود و برای هر گروه سنی بین 1.5 تا 2 سال ممکن است ادامه یابد البته این روند بستگی به کلاس دارد و در هر کلاس می تواند متفاوت با کلاس دیگر باشد.
در دوره ی « یک » و « دو » از بازی های ریتمیک ، حرکتی و آوازی برای پرورش اهدافی که ذکر شد کمک میگیریم و به طور جزئی تر بچه ها با تقلید و خلق سوال و جواب ریتمیک و ملودیک در گروه آشنا می شوند و برای این منظور از وسایل کمک آموزشی و سازهای ضربی کوچک استفاده می کنیم، سپس نحوه صحیح دست گرفتن مضارب را به کمک بازی های گوناگون تجربه می کنند.
دوره های بعدی با معرفی سازهای ارف (حتی در ابتدا به صورت تک نت و بعد دو نت و سه نت ) قدم به قدم آواها و ترانه ها و ملودی ها اضافه می شوند و روند کلاس مانند دوره های قبل این بار با کمک گروه نوازی و بداهه نوازی و بداهه پردازی با ساز ها ادامه می یابد.نکته قابل تاکید این است که سازهای ارف نیز همانند سازهای ضربی ابزاری کمک آموزشی هستند و کودکان برای تجربه مفاهیم بنیادی موسیقی آنها را به کار می گیرند و هدف صرفا تدریس ملودی و نوازندگی با این سازها نیست.
این روند به تدریج با بالارفتن تجربه ی گروه نوازی و بالارفتن سطح بداهه نوازی در کودکان پیشرفت می کند تا جایی که تجربه ی گروه نوازی با ارکستر سازهای ارف با رنگبندی مختلف صدایی رو تجربه می کنند. این موقعیت خوشایند و منحصر به فردیست که تنها در گروه تجربه میشود و نه در کلاس های فردی!
سعی مربی بر این است که در طول این دوره از ژانرها ،سبک ها و موسیقی های مختلف برای کلاس برنامه ی درسی اماده کند تا کودکان آرشیو شنیداری بیشتری در حافظه خود داشته باشند و برای انتخاب ساز تخصصی امادگی بیشتری پیدا کنند.
البته این نکته قابل ذکر است در نگرش ارف شول ورک این دوره ها لزوما پیش نیاز ساز تخصصی نیستند (البته در کشور ما به عنوان پیش نیاز جا نیفتاده است!) بلکه میتوانند همزمان شروع شوند و حتی آموزش ساز زودتر شروع شود.هرچند برای کودکان در سنین زیر دبستان و دبستان در اکثر رویکردهای جدید آموزشی توصیه می شود شروع اموزش موسیقی در کلاس های گروهی باشد و بعد از علاقه مند شدن ، درک و درونی سازی مفاهیم بنیادی موسیقی به سراغ ساز تخصصی بروند. به این ترتیب احتمال اینکه هنرجوها با انگیزه و علاقه بیشتری به فراگیری موسیقی ادامه دهند بیشتر خواهد شد.