بربط
بربط که در زبان عربی عود نامیده می‎شود از سازهای زهی مضرابی (زخمه‎ای) مقید است که در ساخت آن، چوب، زه یا نایلون و استخوان به کار رفته‎اند. بربط که یکی از مهم‎ترین و معمول‎ترین سازهای موسیقی ایران قدیم بوده، سازی است گلابی شکل از جنس چوب (توت و گاه فوفل و آبنوس) با کاسه‎ی طنینی بزرگ و دسته‎ی کوتاه به طول تقریبی 85 سانتی‎متر. این ساز را هنگام نواختن به صورت افقی روی ران پا می‎گذارند، به صورتی که دسته در طرف چپ و کاسه‎ی طنینی طرف راست نوازنده قرار می‎گیرد.
کاسه‎ی طنینی و صفحه‎ی رو
کاسه‎ی طنینی بربط مانند گلابی است که از طول به دو قسمت مساوی تقسیم، و از ترک‎های چوبی متعدد به هم پیوسته تشکیل شده است. ترک ها از یک سو در پایین کاسه و از دیگر سو نزدیک دسته به یکدیگر می‎رسند. صفحه‎ی روی بربط از جنس چوب است که به منظور صدادهی بهتر از چوب کاج استفاده می‎شود. دو دایره‎ی کوچک و یک دایره بزرگتر مشبک از جنس استخوان برای خروج صدا از کاسه بر روی صفحه تعبیه شده است و خرک در قسمت پایین صفحه قرار می‎گیرد. بر روی صفحه، به فاصله‎ی کمی از خرک در محل برخورد مضراب با وترها، صفحه‎ی کوچک بیضی شکلی از جنس چوب یا استخوان چسبانده می‎شود تا به دلیل کوتاهی ارتفاع خرک، از برخورد مضراب با وترها صفحه‎ی اصلی ساییده نشود.
پل
در پنج نقطه از صفحه به طرف داخل کاسه پل‎هایی افقی متصل به صفحه وجود دارند که از تغییر شکل یافتن صفحه جلوگیری می‎کنند.
خرک و سیم‎گیر
خرک بربط قطعه چوبی به طول تقریبی 10 سانتی متر است که در قسمت پایین کاسه قرار می‎گیرد و روی آن شیارهای کم عمقی برای عبور وترها ایجاد شده‎اند. در ساخت بعضی بربط‎ها، وترها به «سیم گیر»ی که در انتهای بدنه‎ی کاسه است وصل می‎شوند و در بعضی دیگر خرک وظیفه‎ی «سیم‎گیر» را نیز به عهده دارد، به این صورت که وترها در سوراخ‎هایی که روی خرک وجود دارند گره می‎خورند و به طرف گوشی‎ها می‎روند. معمولا خرک را مستقیما به صفحه‎ی رو نمی‎چسبانند و بین خرک و صفحه تکه‎ای چوب یا صدف قرار می‎دهند.
دسته
بربط دارای دسته‎ی کوتاه چوبی، تقریبا به اندازه‎ی یک سوم طول کاسه و قطر حدود 10 سانتی متر است. در قدیم روی دسته‎ی بربط دستان بندی می‎شد ولی امروزه دسته فاقد دستان بندی است. بعضی تزیینات که در ساخت دسته به کار می‎روند مشابه خط دستان هستند. دسته از یک طرف به کاسه‎ی طنینی و از طرف دیگر به سرپنجه متصل است.
سرپنجه
سرپنچه یا جعبه‎ی گوشی ها محفظه‎ای ست تو خالی که در ابتدای طول دسته قرار دارد و کمی متمایل به طرف عقب ساخته می‎شود. سرپنجه محل قرار گرفتن گوشی هاست و در هر یک از طرفین آن پنج گوشی قرار دارند.
گوشی‎ها
بربط دارای 10 گوشی به تعداد وترهای ساز است. گوشی‎ها از جنس چوب به شکل میخ سر پهن ساخته می‎شوند که قسمت پهن آنها بیرون سرپنجه و در دست چپ نوازنده برای کوک کردن وترها قرار می‎گیرد و انتهای باریک آنها درون سرپنجه قرو می‎رود و یک سر هر وتر به آنها بسته می‎شود.
شیطانک
قطعه چوب باریک و کم ارتفاعی ست به عرض دسته و ارتفاع حدود یک میلی‎متر، بین دسته و سرپنجه، که وتر ها از درون شیارهای کم عمق آن عبور می‎کنند.
تعداد و جنس وترها
بربط دارای 10 وتر است که دو به دو با هم همصدا کوک می‎شوند. در بعضی بربط‎ها بم‎ترین وتر را تکی می‎بندند و بیشتر برای صدای واخوان در نظر گرفته می‎شود. جنس وترها از زه (روده‎ی تابیده‎ی گوسفند) یا ابریشم تابیده با روکش فلزی و یا سیم‎های نایلونی با ضخامت‎های مختلف است. معمولا وترهای هشتم تا دهم روکش فلزی دارند. وترهای گیتار بر روی بربط صدادهی خوبی دارند. وترهایی خاص این ساز نیز در کارخانه‎ها ساخته می‎شوند که شماره‎ی 504 آن مورد تایید نوازندگان ایرانی است.
وسعت
وسعت معمول صدای بربط حدود دو اکتاو است که به علت کوتاهی دسته‎ی ساز حدود یک اکتاو و نیم از منطقه‎ی صوتی وسط، صدادهی بهتری دارد.
کوک وترها
روی دسته‎ی بربط، به علت عدم وجود دستان بندی، اجرای تمام فواصل موسیقی ایرانی (پرده، نیم پرده و ربع پرده) ممکن است. بجز وتر بم، نسبت صوتی وترها با یکدیگر فاصله‌‎ی چهارم درست پایین رونده است. صدادهی حقیقی یک اکتاو بم‎تر از نت‎های نوشته شده است.
جهت اطلاعات بیشتر به کتاب سازشناسی ایرانی مراجعه شود.